yvesjoris.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
De moeite waard
 
 google  Yves' blog 

 
 
 
   
 
Laatste artikelen

Het is weer zover. 90 km/u op ’s lands autowegen om en rond Brussel. Smog? Niks van gemerkt. Een hardnekkige mistlaag beperkt het zicht op de smog. Wel veel mensen op de baan die hun wagen meer en meer gaan inrichten als een tweede woonplaats. Als Darwin gelijk had met zijn evolutieleer, dan is de kans groot dat onze achterkleinkinderen een derde arm ontwikkelen. Krant in de linker- en gsm in de rechterhand, de middenarm relax op het stuur.

Neen, de file is niets voor mij. Ralph Roberts heeft dat ook begrepen. De 87-jarige stichter van Comcast, heeft ervoor gezorgd dat hij een riante wedde blijft ontvangen tot … 5 jaar na zijn dood. Cynici kunnen zich de vraag stellen wat de waarde is om een fossiel in de raad van bestuur te hebben. Ik stel me de vraag of in het verloningspakket ook verplaatsingskosten zitten.

Een andere stem die zich vanuit het hiernamaals laat horen, is die van Vladimir Nabokov. De man die de wereld verblijdde met een term voor meisjes die sensueel op een lolly zuigen (en een meubelfabrikant die een kinderbedje met dezelfde naam bedacht), werkte tot aan zijn dood aan een roman die alle andere in de schaduw zou plaatsen. Laura (ik ben benieuwd of deze naam ook de spreektaal zou binnengeslopen zijn) ligt al jaren in de kluis van Dmitri Nabokov, de ondertussen 73-jarige zoon van de schrijver. Op Vladimirs nadrukkelijk verzoek moest de roman vernietigd worden, maar tot op heden is het niet gebeurd. Schipperen tussen de wens van een vader en de schoonheid van de literatuur.

Misschien kan Alain-Robbe Grillet eens ter plekke aan Nabokov vragen of de schrijver nog steeds tegen de publicatie van zijn zwanenzang is. De paus van de Nouveau roman overleed immers gisteren op 86-jarige leeftijd. Zijn roman ‘Le voyeur’ veroorzaakte een schandaal vanwege het uitgesproken erotische karakter. Het is maar te hopen dat de man geen fotootjes verzamelt van vrouwen, want in Antwerpen zal hij zeker geen tentoonstelling krijgen. Trouwens leuk om weten dat La vie sexuelle de Cathérine M geschreven werd door … zijn vrouw. Dirty minds think alike.

Chaos and cheerfulness. Onder deze titel pakt de FT uit met een artikel over Jodphur, de blauwe stad. Een potje chai, een ronkende kat en De Vliegende Hollander houden me gezelschap. Ik dwaal af naar 1999. Toen trokken we (nog met een reisgezelschap) naar Rajastan. Tijdens een uitje met Ann kwamen we terecht aan het fort dat de stad overheerst. Plots werden we langs alle kanten omringd door mensen die ditmaal geen oom of vriend hadden die kruiden of tapijten verkocht. In het kader van de week van de toerist, moesten we even aan de lokale televisiekijkers vertellen hoe mooi we het hier wel vonden. Daarvoor kregen we een rit met koets aangeboden door de blauwe stad. Een krantenartikel en een tasje chai, meer had ik niet nodig om een Proustiaanse herinnering op te roepen.

Februari is trouwens geen goede maand voor de Franse literatuur. In 1951 op de dag stierf de Franse Nobelprijswinnaar André Gide. De man stierf gelukkig in een stuk. De Canadese politie daarentegen moet op zoek naar de eigenaars van drie rechtervoeten die de laatste maanden aanspoelden voor haar kust.

En om even bij stil te staan: waarom is scheiden zo duur? Omdat het het geld waard is. (gelezen in een beleggingsblaadje)

Lees meer...   (3 reacties)
Voor de eerste naar het werk gereden met een thermometer die begon met een minteken. Heerlijke vrieslucht inademen, gesauteerd met fijn stof en uitlaatgassen. In Brussel nog eens smogalarm, afremmen tot 90 km/u, want je kan er donder op zeggen dat de federale politie elk flitstoestel in België van stal gehaald heeft.
 
De markten bewegen weer net in een inversie correlatie met mijn positie. Slikken en opnieuw beginnen en steeds verder en dieper. De Kerviel-factor is niet ver af ;-)
 
Mail gekregen van vrienden die momenteel in Thailand zitten. Het valt daar allemaal goed mee. Veel te goed zo te lezen, ik krijg weeral heimwee. 
 
In de krant weeral berichten over rellende Moslims. Zijn onze westerse media inderdaad een beetje eenzijdig, of is er een teken aan de wand. Bouazza mocht tijdens het Moussem festival Arabische poëzie alleen in het Nederlands brengen. Een volk dat haar eigen poëzie censureert is niet goed bezig. In Denemarken zijn er ook al een paar weken rellen. In Berlijn niet veel beter. In Kandahar blaast een tegenstander van hondengevechten zichzelf op. Een baby wordt gebruikt om Bhutto op te blazen. Erg. Godsdienst volledig uit haar context getrokken.
 
09.47 u: BEL-20 + 35.73.
 
Gisteravond Vlees mij gelezen van Stijn Vranken. Een officiële reactie volgt later op Poëzierapport. Manguel nadert ook de laatste pagina. Geen idee welk boek dan mijn nachtkastje zal sieren.
 
Kaas (u weet wel: Elsschot) wordt verstript. Dick Matena heeft het boek dat steevast een succesnummer was bij leesopdrachten (niet own inhoud, maar dikte) in niet minder dan 284 bladzijden uitgetekend. Volgens mij meer bladzijden dan het oorspronkelijke werk. Verder in De Standaard der Letteren een volledig blad over boeken die je zeker niet moet lezen. Waarom er dan aandacht aan besteden, vraag ik me dan af.
 
Drs. P is 88 geworden en dat moet gevierd worden met een bundel ... onzijnen. De man verzint sneller rijmvormen dan Milquet redenen om een regeringsvorming dwars te liggen.  Christopher Hitchens legt met zijn boek God is groot de vinger nog eens op de zwerende wonde. Godsdienst ... nergens goed voor. Alleen de bespreking van Theroux'  De poort naar India lijkt me echt de moeite. Enkele snobs die zich laten onderdompelen in ashramtoestanden om daarna tantrische sex te bedrijven (natuurlijk niet met elkaar) waarbij de scène uit de film Samsara met door het hoofd blijft spoken.
 
Straks nog even als speldenkussen door het leven en Ann naar haar groepje allochtonen die een extra Nederlands taalbad wensen. Gelukkig zien we ook deze kant van multiculturaliteit.
Lees meer...   (1 reactie)
Vijf kilometer roeien, lopen en steppen in combinatie met een aantal gewichten in de lucht werpen, waren blijkbaar niet voldoende. Mijn energieniveau wilde niet dalen. Ann, die de bui al zag hangen, bond me dan maar op mijn fiets met de opdracht in de stad van A, de Sunday Times te gaan halen.
 
Zondag en zon. Een dodelijk combinatie voor iemand die aan zondagelijkse misantropie lijdt. Van de nood een deugd makend, besloot ik een kleine sociologische studie te maken van de homo ambulandus, een subclassificatie van de homo (non semper) sapiens.
 
In de eerste plaats onderscheidt men de homo ambulandus expansivus. Deze soort opereert meestal in kuddes van dieren met dezelfde leeftijd. Haar voornaamste eigenschap is dat ze in groep volledig blind worden en daardoor luid joelend proberen de meute bij elkaar te houden. Hun territorium wordt niet bepaald door grenzen, maar is er gewoon. Andere wezens (zoals in mijn geval de homo bicicletus) moeten maar zorgen dat ze tussen de kudde door manouvreert, wat meestal door de breedste diertjes op grommende keelklanken onthaald wordt.
 
De tweede soort staat bekend onder de naam homo ambulandus indecivus. Het betreft hier meestal een aantal volwassen diertjes die vergezeld worden door hossende, kruipende, krioelende nazaatjes die zelden gehoor geven aan de opmerkingen van de ouderen. De soort kenmerkt zich door het onvoorspelbaar karakter van haar bewegingen, waardoor 180°-sprongen meer dan eens tot de mogelijkheid behoren. Wie in dergelijke groep terechtkomt, kan als homo bicicletus best de wielen beschermen en uitermate alert zijn. Meermaals bestaat de kans dat je je op het laatste ogenblik tussen een kinderwagen en losgeslagen inhoud moet doorwringen.
 
De derde soort is de homo ambulandus toeristicus.  Deze soort is steeds op haar hoede, want ze weet dat ze zich op vreemd territorium bevindt. Daarom ook dat ze meer dan eens met de neus in de lucht de omgeving tracht op te snuiven. Meestal gemakkelijk te herkennen aan het leidend dier met paraplu in de lucht of aan de vreemde keelklanken. Gewoon negeren, ze zullen meestal dom lachen en je doorlaten. Sommigen trachten je zelfs te fotograferen.
 
Er zijn nog meer classificaties, maar die zijn voor een later moment. Een uurtjes was meer dan voldoende om de boel voor bekeken (en bekeken worden) te houden.
 
Aan de kathedraal pretendeerde een straatartiest Australiër te zijn, want, zoals hij zelf ooit vertelde, aan een hollander geven ze niets. Terrassen overvol. Vechten voor een vierkante meter zon. Palm, jupiler, duvel en leffe in strijd met cava en witte wijn.
 
De Envelopes hebben een nieuw album uit. Here comes the wind is volledig te beluisteren op hun website. Het eerste nummer, Party, kan je hieronder beluisteren. Let even op naar de korte Bonny Tylerpersiflage: total eclipse of the heart wordt totally f*** from the start. Mooie werk dat nog niet voldoende bekend is in onze streken.
 
 
Lees meer...   (6 reacties)
Vandaag vrienden uit Nederland over de vloer gehad. Lekker bijkletsen over van alles en nog wat. We hadden ze reeds gemaild dat we een verrassing hadden. Hun speculaties waren vrij uiteenlopend. Ann zwanger, een verblijf aan zee, premier van België. Spijtig genoeg moesten we ze teleurstellen met onze sabbatical.
 
Koen Peeters kenden ze. Hij werd blijkbaar vernoemd nav Geert Maks In Europa. Vorige keer konden we hen overtuigen om Erik Vlaminck te lezen. We laten de Nederlanders zien dat we meer in onze mars hebben dan Gezelle en Brusselmans. 
 
De namiddag brachten we door met Rubens, Ensor. Permeke en andere groten uit onze Vlaamse klei gestampte kunstenaars. Het Museum van Schone Kunsten in Antwerpen. Hoe lang is het geleden? Een paar jaar geleden heb ik er een jaartje kunstgeschiedenis gestudeerd. Weer eens tijdsgebrek dat me deed afhaken. Ik ben de kampioen van de aangevatte studieën. Bij een portret van Frans Hals stond ik even stil. Gisteren werd hij even besproken tijdens de Freudcursus. De handen van het geschilderde onderwerp deden me inderdaad denken aan Freud. Zouden we nu toch niet eens een kijkje gaan nemen in Den Haag naar de tentoonstelling?
 
Afwassen?  De ganse keuken is een slagveld. De tikka massala (verdorie, weeral Indisch gegeten) leek zich op eigen houtje door de keuken verspreid te hebben. De kat liep likkebaardend rond met een geel sikje. Ik zocht naar een oorzakelijk verband.
 
Protocols of Zion, shooting dogs, road to guantanamo. De protocollen waren niet slecht. Volgens een aantal weirdo's zouden de joden streven naar wereldoverheersing. Al te gek om los te lopen. Ze hebben de wereld al in hun macht ;-)
 
Fiscaal attest emissie. Aandelen gekocht aan 79.82 €. Nog steeds in-the-money. Hoe lang nog.
 
Dat vroeger dat weer nu is en altijd.  Francis De Preter verdient meer dan gewoon te liggen verstoffen op mijn bureau in het gezelschap van Philippe Caillau.
 
De choreografie van het winnende nummer van het Eurovisiesongfestival 2007 blijkt gebaseerd te zijn op een essay van de dichter Dirk Van Bastelaere uit 1986.
Het boekje Verwondingen Van Paul Bogaert is zeker de moeite waard om te lezen. De clip kan je hieronder alvast bewonderen. Op zijn website vind je trouwens veel meer leuke info over leven en werk van de man. 
 
Ondertussen heeft de CBFA gereageerd op de Engense analist die KBC aanvalt. Toch leuk om de reacties te lezen.  Ik kan Jane Fonda alleen maar gelijk geven als ze kut op het scherm zegt. Meer is er de laatste tijd niet meer te zien. Hoogstens een beetje lulkoek.
 
En dan ten slotte de winnende clip van het Eurovisiesongfestival 2007:
 
 
Lees meer...
Ik hou niet van pc's. Ze hebben de gewoonte om te crashen in het midden van een tekst. Steeds meer moet ik alles na 20 letters saven in de hoop om zo iets op het net te krijgen.
 
Momenteel ligt Dagboek van een lezer van Alberto Manguel op mijn nachtkastje. Manguel, gedurende een paar jaren de ogen van Borges, combineert in dit boek zijn dagelijkse leven met de literatuur die hem omringt. ik geef toe dat ik niet uitblink in originaliteit, maar het leek me leuk om het ook eens te proberen. 
 
Vandaag vrijdag 15/02. Weeral vakantie. Nog meer dan 40 dagen die ik dit jaar moet opkrijgen voor 1 september. 7 september vertrekken we. Een jaartje weg. Het verre oosten is plots heel wat dichter.
 
Een heerlijk tasje koffie en vers brood terwijl buiten de kat vastvriest aan het terrashout. Even territorium verkennen en dan opnieuw om het deken, de kat niet ik.
 
Daarna met de fiets naar Antwerpen. Langs het multiculturele Kiel, de geur van vers Turks brood en olijven. Veel zwerfvuil. Spijtig, de buurt verdient veel beter. Druk op de ring van Antwerpen. Nihil novi sub sole.
 
Om 9.55u bij het Muhka aangekomen en fiest gestald. Te vroeg blijkt dus. De cursus begint pas om 10.30u. Nog even tijd voor een extra cafféineshot. Het lichaam als expressie, het verbaast me dat dergelijke cursus mag plaatsvinden in een stad waar een enkele afgevaardigde ervoor zorgt dat de Fenomenale Feminatheek van Boontje naar Gent moet uitwijken.
 
Lucian Freud is het onderwerp van de Amarantcursus. De man die erin geslaagd is om een staatsieportret van Bettie van Engeland (niet te vergissen met Biba Binoche uit ons eigen Pallieterstadje) te laten lijken op Leo Tindemans.
 
   
 
(wie is de koningin van Engeland????)
 
Meer dan 40 cursisten. Meestal vrouwen die de pensioensgerechtigde leeftijd bereikt hebben. Hier en daar een sporadische man. Ook Brigitte, een vriendin die ik wel meer tegen het lijf loop op dergelijke cursussen, was ook van de partij. Binnenkort vertrekt ze voor een dag naar Londen: Tate Modern. Ik jaloers ;-)
 
EUR/GBP: 0.7450, net geen 55 oude Belgische frankskens. Londen wordt opnieuw betaalbaar dankzij de euro. BEL-20: - 2.15%. Twee analisten schrijven over KBC en de kredietcrisis. De ene geeft een koersdoel van 60 € terwijl de andere een doel geeft van 105 €. KBC staat momenteel 84€. Analisten, een zal er altijd gelijk krijgen.
 
Tijdens de middag een hapje in het Zuiderpershuis. Ik maak van de gelegenheid gebruik om een aantal brochures mee te nemen. De namiddag kondigt zich loom aan. Achter mij twee Nederlandse dames: de Stattler en Waldorf van de dag. Steeds weer kritiek op jan en alleman. Jan werd er bijwijlen nerveus van. Even op de ademhaling letten en de naakten op mij af laten komen. Trouwens Lucian is de kleinzoon van Siegmund. Benieuwd wat pepe zou gevonden hebben van het werk van zijn kleinzoon.
 
Op weg naar huis nog steeds file. Alleen de richting is veranderd. Antwerpen, bezette stad. Volgens mij geraakte je sneller uit het ghetto van Warschau (excusez le mot) dan uit Antwerpen tijdens de spits.
 
Indische saag scampi met pijnboompitten.
 
Weer nieuwe mensen die zich via mail aandienen om te helpen bij ons tijdschrift. Heerlijk om zoveel reacties te krijgen. Binnenkort selecteren en samen schrijven: VERZ!N blijft groeien. 
 
In de zetel met de Sunday Times. Heerlijk in een krant lezen waar je niet geconfronteerd wordt met ons Belgisch apenlandje. Moerman opnieuw in het parlement. De vent van Onkelinckx nog wat extra contracten en Leterme met een maagzweer. Volgens mij was die laatste ook liever kalligraaf geworden (wacht, neen die bestaat al)
 
OXYTOCINE. Volgens de ST het hormoon dat ervoor zorgt dat vrouwen hun moederinstrict ontwikkelen. Ze hebben reeds testen gedaan met ratten die het aangetoond hebben. Tja, of dit nu positief is? Een leuk artikel over Ian Fleming (the man with the golden pen) en de bespreking van een nieuw boek over Edgar Allan Poe: a life cut short van Peter Ackroyd.
 
Nog even de mail checken. De boeken die ik besteld heb bij Proxis zijn onderweg. Oswald Spengler en zijn ondergang van het avondland, een boek van Borges over poëzie, de DVD van The Damned van Visconti (als voorbereiding op Götterdämmerung) en How to talk about books you haven't read.
 
Op poëzierapport verscheen mijn recensie van Tumbas van Cees Nooteboom.  
 
 

 
Lees meer...   (9 reacties)
Terry Eagleton, een authoriteit op het gebied van de Marxistische literatuur, riskeert ontslagen te worden door de Universiteit van Manchester, waar hij verwikkeld is in een zware literaire polemiek met Martin Amis.
 
Amis' opmerking dat de moslimgemeenschap eens een hand in eigen boezem moest steken, schoot bij zijn collega Eagleton in het verkeerde keelgat. in juli bereikt Eagleton de pensioengerechtigde leeftijd en speculatie steekt de kop op over zijn toekomst binnen de universiteit die 650 banen moet schrappen om 45.000.000 € schulden af te lossen.
 
De instelling zou ook op zoek moeten gaan om 120.000 € te vinden die ze Amis betaalt voor de 28 werkuren die de professor Creatief Schrijven PER JAAR doceert.
 

 
Lees hier wat De Papieren Man schrijft over Martin Amis.
 

 
 
 
Te huur: docent Creatief Schrijven:
4.285 € per uur
Lees meer...   (2 reacties)
Sigurdur Pálsson, auteur van Minnisbók, ontving de literaire prijs voor fictie, terwijl Thornsteinn Thorsteinsson vorige week de prijs voor educatieve literatuur in ontvangst mocht nemen voor zijn werk Ljódhús, over de dichter Sigfús Dadason.
 
De IJslandse president Ólafur Ragnar Grímmson reikte de prijs uit in zijn residentie Bessastadir. Beide auteurs kregen een geldprijs van 750.000 ISK (7.500 €) en kunstwerken van Jón Snorri Sigurdsson.
 
Vorige jaar mocht Ólafur Jóhann Ólafsson de prijs in ontvangst nemen voor zijn verzameling kortverhalen Aldingardurinn (Valentijntjes) en Adri Snaer Magnason voor zijn boek Draumalandid (Droomland), een kritisch verhaal over de zware industrie op IJsland.
Lees meer...
Qclassics.com, de eerste online audio-boekhandel voor homo's en lesbiennes zal ter gelegenheid van Sint Valentijn op 14 februari gratis liefdesgedichten op haar website plaatsen. Wie die dag Qclassics.com bezoekt, zal deze gedichten kunnen downloaden. Bezoekers kunnen ook een e-card sturen naar een geliefde of iemand die men beter wil leren kennen. Ze hebben de keuze uit drie gedichten:
 
* Stranger (Walt Whitman)
* The Call (Ruper Brooke)
* Impressions (Oscar Wilde)
 
Qclassics.com werd vorig jaar gelanceerd door Richard Pearce, een bekend stemmenacteur met meer dan 500 radiohoorspelen op zijn naam.
 
 
The call (Rupert Brooke)
 
Out of the nothingness of sleep,
   The slow dreams of Eternity,
There was a thunder on the deep:
   I came, because you called to me.

I broke the Night's primeval bars,
   I dared the old abysmal curse,
And flashed through ranks of frightened stars
   Suddenly on the universe!

The eternal silences were broken;
   Hell became Heaven as I passed. --
What shall I give you as a token,
   A sign that we have met, at last?

I'll break and forge the stars anew,
   Shatter the heavens with a song;
Immortal in my love for you,
   Because I love you, very strong.

Your mouth shall mock the old and wise,
   Your laugh shall fill the world with flame,
I'll write upon the shrinking skies
   The scarlet splendour of your name,

Till Heaven cracks, and Hell thereunder
   Dies in her ultimate mad fire,
And darkness falls, with scornful thunder,
   On dreams of men and men's desire.

Then only in the empty spaces,
   Death, walking very silently,
Shall fear the glory of our faces
   Through all the dark infinity.

So, clothed about with perfect love,
   The eternal end shall find us one,
Alone above the Night, above
   The dust of the dead gods, alone.
 

Lees meer...
Brendan Jones, een 17-jarige student, had wellicht een andere reactie verwacht op zijn eindwerk. Toen hij zijn opdracht Creatief Schrijven op Heart Lake Secondary School (Canada) inleverde, slikte zijn leraar wel eventjes. Het kortverhaal dat de titel School's out (met dank aan Alice Cooper) meekreeg, vertelt het verhaal van een 15-jarige studente die haar leraar wetenschap kidnapt en daarna met een baseballbat doodslaat.
Daar er meestal geen rook is zonder vuur, besloot het schoolbestuur om de ijverige student even apart te nemen en te polsen of hij de bedoeling had om zijn fictieve verhaal in de nabije toekomst een realitisch tintje te geven.
Jones verklaarde in een reactie aan de pers: '(...) Het was niet mijn bedoeling om iemand te kwetsen ... maar ik begrijp nu dat mijn werk van slechte smaak getuigde. Ik vind het heel spijtig. (...)'
 

 
Kan er iemand eens het verschil uitleggen tussen feit en fictie aan die leraar? Of heeft die American Psycho nog niet gelezen?
 
Lees meer...   (4 reacties)
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl