yvesjoris.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
De moeite waard
 
 google  Yves' blog 

 
 
 
   
 
Reading Lolita in Teheran - Azar Nafisi
En toen ging het mis in Teheran. Professor Literatuur Azar Nafisi beschrijft in dit aangrijpend boek de teleurgang van de literatuur in Iran. Alles wat Westers is, wordt ten tijde van Khomeini (die van de Fatwa van Rushdie) met argusogen bekeken. Vrouwen moeten zich in kilo's stof hullen om niet te begeerlijk over te komen voor het mannelijk oog. Dat de mannen iets minder geil moeten zijn, kwam blijkbaar niet op in hun hoofden ;-).
 
Als ze haar werk verliest aan de universiteit van Teheran, begint Nafisi met haar illegale literatuurgeschiedenis aan een aantal (overwegend) vrouwelijke studenten. Aan de hand van boeken van Nabokov, Henry James, Jane Austen wordt de lezer meegesleurd in het onwezenlijke alledaagse leven van Iraanse vrouwen ten tijde van Khomeini.
 
Het boek had voor mij een honderdtal bladzijden minder mogen bevatten, want ondanks de verschillende hoofd- en nevenpersonages die optreden blijft de thematiek hetzelfde: de beknotte vrouwen versus de idiote kortzichtige man.
 
Een boek dat je er niet vrolijker op maakt, maar zeker een mooi beeld schetst van het alledaagse leven in Iran.

links:
 

Van Kafka naar Teheran, een kleine stap voor Google en internet. Het ijzeren gordijn, de ijzeren sharia: zoveel verschillen zijn er niet. De gewone mensen die zich verzetten tegen de onderdrukker: van de Praagse Lente tot stiekeme literatuurlessen in Teheran. De overstap is snel gemaakt (estafette).
 
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl