yvesjoris.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
De moeite waard
 
 google  Yves' blog 

 
 
 
   
 
Mysteries uit het christendom - Borgerhoff en Lamberigts
Ik heb momenten van zwakte in mijn leven en meestal hebben die dan betrekking op boeken. Zo stak er onlangs weer eens een aanmeldingsformulier in de bus voor ECI-boekenclub. In een vlaag van nostalgie (mijn eerste volwassen boek was Dubbelspel om Dunja van Konsalik, een auteur die je nu niet meer verkocht krijgt in de ramsj. Ik kan trouwens nu nog steeds niet naar de Russische Taïga trekken zonder te denken aan die eerste erotsche woorden die me op jonge leeftijd bereikten) vulde ik het kaartje in en enkele dagen lag mijn bestelling al op me te wachten bij de buren.
 
Een bloemlezing gedichten van de onvermoeibare Koen Stassijns, een DVD/CD van Gregorian, the masters of chant (met een fantastische live-versie van More van de Sisters of Mercy) en het boek Mysteries uit het christendom van Borgerhoff en Lamberigts. Als auteur kan je momenteel maar beter een boek schrijven over geloof of over huishoudelijke problemen. Ik stel me al voor dat huishoudtips van Maria M en JC wel eens een bestseller kan worden
 
Nu ja, het boek staat al een aantal weken in Humo's Top-10, maar of dit een echte aanbeveling is, laat ik liever in het midden. Ik kan alleen maar zeggen dat het inderdaad vlot wegleest en in een zeer heldere taal een aantal mysteries tracht te verklaren. Ik zeg wel degelijk 'tracht' want het boek wil geen zoveelste stelling poneren over het al dan niet getrouwd zijn van Jesus en Maria, over de echtheid van de lijkwade. Lees het boek meer als een mooie en populaire samenvatting van een aantal boeken die je anders nooit gekocht zou hebben. En het helpt zeker om op een avond in het café de aandacht van de omstanders te trekken.
 
Het boek zelf is onderverdeeld in 6 verschillende mysteries. In het eerste hoofdstuk belichten de auteurs het mysterie van de lijkwade van Turijn. Een echte afdruk van Jesus' gelaat of toch een goedkope vervalsing uit de Middeleeuwen?
De visioenen van Fatima. Prachtig geschreven. Een hoofdstuk met een echte kippenvelfactor. Is het derde geheim werkelijk bekend, of was het weer een cover-up van Ratzinger en de zijnen?
Dan volgt er een nogal zwaar hoofdstuk over de vondst van de Dode-zeerollen waarin Jesus nogal een rebelse kant toont. Of toch niet?
Pater Pio. Een tranenverhaal. Een man die zijn hele leven de pijn van zijn stigmata moest ondergaan en toch zoveel mensen genezen heeft. Zijn leven en het onbegrip van de Kerk komen in dit hoodstuk sterk tot uiting.
De heilige graal? Nog eens het verhaal van de Da Vinci Code, maar nu in een vlot leesbare samenvatting. Reeds gekend, maar daarom niet minder interessant.
Ten slotte las ik nog het verhaal van de Wenende Madonna van Civitavecchia. Voor mij het minst interessante van het boek. Er wordt veel uitgewijd over de omgeving, de reactie van de Kerk, maar over de Madonna zelf wordt met niet al te veel worden gerept. Leuk, maar niet meer dan dat.
 
Is het boek dan een aanrader en verdient het een plek in uw bibliotheek? De Humo-lezers zeggen van wel. En inderdaad, de populaire samenvatting van enkele mysteries in een vlot leesbaar boek is zeker de moeite waard. Nadeel is voor mij dat je de meeste zaken ook dadelijk op internet kan vinden (maar dan moet je natuurlijk wel alle voor en tegens erbij nemen) en dat het boek zeker een deftige redacteur kan gebruiken, want ook al zag ik dat het boek een aantal goede redacteurs had, toch telde ik bij een vlotte leesbeurt niet minder dan 5 fouten in het boek. Dit boek verdiende beter.
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl