yvesjoris.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
De moeite waard
 
 google  Yves' blog 

 
 
 
   
 
Les filles du botaniste

Vergeet de Da Vinci Code. Door de hetze die tegen de film gevoerd wordt, zouden we nog vergeten dat er andere films in de bioscoop vertoond worden. We vroegen ons af waarom een film als ‘Les filles du botaniste’ vertoond wordt in een commercieel circuit als dat van UGC. Dit is een film die je moet zien in de geborgenheid van een Cartoonszaaltje. Het verhaal? Even surfen op internet leidt steevast naar holebisites die de films vergelijken met ‘Brokeback Mountain’. Nu ja, deze film heb ik niet gezien, dus ik kan niet vergelijken. De film zou gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal uit het China van de jaren ’80.

Het weesmeisje Min (gespeeld door de knappe Mylène Jampanoï) komt terecht bij de bekende botanist Chen om er stage te lopen. Ze maakt er tevens kennis met zijn dochter An en tussen hun beiden ontpopt er zich een passionele relatie. Maar, ook al zijn we in the Roaring Eighties, in het Maoïstische China is er nog niet veel te merken van de seksuele vrijheid. Om elkaar toch te blijven zien besluit Min te huwen met de machobroer van An (de cineast kent zijn filmclichés) om zo in het gezin te kunnen blijven. Als vader Chen op een avond de twee tortels betrapt in een erotisch hoogtepunt, kan het zwakke hart van de man de situatie niet langer aan. Op zijn sterfbed dicteert hij echter nog zijn testament waarin hij dochter en schoondochter openlijk beticht van een lesbische relatie. Voor deze subversieve afwijking (dixit de film) is er maar een straf: de dood met de kogel. In een echt tearjerkereinde wordt de as van An en Min met elkaar gemengd en uitgestrooid in de rivier waar ze elkaar de eeuwige liefde beloofden.
De tien aanwezigen in de zaal bleven tijdens de eindgeneriek verweesd achter. Een film die ongetwijfeld meer verdient dan een handvol kijkers, maar we leven nu eenmaal in een tijd waar slechte blockbusters meer aandacht trekken dan mooie romantische films.
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl