yvesjoris.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
De moeite waard
 
 google  Yves' blog 

 
 
 
   
 
Taal zonder mij -- Kristien Hemmerechts
(...) Zwijgen is krachtiger dan spreken. Kan krachtiger zijn dan spreken. 'Na zijn dood heeft ze geen letter meer op papier gezet, geen woord meer gesproken met een microfoon in de buurt.' Die zin zou respect afdwingen, welsprekender zijn over mijn verdriet dan een trilogie. Een weduwe zwijgt. Hult zich in zwarte sluiers, buigt het hoofd, schuifelt door de straten, glipt een kerk binnen waar ze een kaars aansteekt voor haar echtgenoot. Die gebaren zijn de juiste, de authentieke. (...)
 
Op 22 mei 1997 overleed onverwachts de Vlaamse dichter Herman de Coninck. In Taal zonder mij herleest zijn weduwe, Kristien Hemmerechts, zijn poëzie en gaat daarbij vooral in op het expliciet autobiografische karakter van veel van zijn gedichten.
 
Het eerste citaat komt uit het boek zelf, het tweede citaat komt uit de achterflap. Het boekje leest vrij vlot en was om een tweetal uurtjes uit. Maar ik mis een meerwaarde. Als ik de gedichten van Herman lees, zal ik mezelf wel een beeld vormen van de man achter de dichter. Ik heb daar geen Hemmerechts voor nodig die aan de hand van verschillende gedichten haar visie geeft. Ik heb onlangs ook Een aangename postumiteit (het brievenboek van HDC) gelezen en vond dat veel sterker dan dit werk. Op een gegeven moment gaat het veelvuldig citeren uit gedichten zelfs irriteren. Te weinig dichtbundel, teveel uitleg. Of is het omgekeerd?
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl