yvesjoris.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
De moeite waard
 
 google  Yves' blog 

 
 
 
   
 
Wagner en Star Wars: zoek de gelijkenissen
Moet je gek zijn om twee vakantiedagen op te offeren om een cursus te gaan volgen die de titel Wagner en de mythologie meekrijgt? Wellicht niet, maar het zal wel helpen. 17 mensen waagden zich op maandag 9 en dinsdag 10 juli toch aan deze uitdaging. David Vergauwen, docent en Wagnerkenner, zou ons twee dagen op sleeptouw nemen doorheen de wondere Wagnerwereld, terwijl buiten een symfonisch orkest van donderslagen en bliksemflitsen weerklinkt. De lokalen van VTB-cultuur in de Osystraat te Antwerpen er klaar voor. De organisatoren van AMARANT hadden weer puik werk geleverd.
Wagner en de mythologie. Wat moet een mens zich daarbij voorstellen? In de eerste plaats de bronnen waaruit de componist putte om zijn tetralogie tot stand te brengen: de Edda, de Volsungsaga, ... Ze passeerden een voor een de revue. Mooi, indrukwekkend en vooral ... zwaar. Wie zei ook weer: hoe meer men weet, hoe meer men beseft dat men niets weet. Die persoon heeft zeker gelijk.
De volgende dag trok de doncent een vergelijking tussen de klassieken en Wagner. Heeft u ooit geweten dat er een verband bestond tussen de klassieke tragedies van Oedipus Rex en de Oresteia met de Ring der Nibelungen? Wij nu wel. Maar onder het motto van save the best for last bracht Vergauwen een vergelijking tussen ... Star Wars en Lord of the rings. Van deze laatste was de titel al een weggever, maar dat Luke en Leia de rollen kregen van Siegmund en Sieglinde, dat de hijgende Luke I'm yor father Darth in feite Wotan is, ... het werpt een gans andere kijk op de wereld van George Lucas.
Binnenkort gaat Siegfried in première in de Gentse opera. Ik ben al benieuwd hoe Van Hove het derde deel van de ring onder handen zal nemen.

Reacties

Literaturuaire op 21-07-2007 02:10
Toen de hele ring in de stopera ging ben ik eens een maand wagner-ringgek geweest. Dat was geweldig...
Literaturuaire op 21-07-2007 02:11
Wagnerroes...
Literaturuaire op 21-07-2007 02:12
Heeft Helmut Krausser trouwens ook heerlijke stukken over in zn dagboeken geschreven, over Wagner.
Literaturuaire op 21-07-2007 02:12
Ken je de roman Cecilia van Joyce en co, over de muziek?
yves op 21-07-2007 17:37
neen, boek zegt me totaal niets.
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl