yvesjoris.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
De moeite waard
 
 google  Yves' blog 

 
 
 
   
 
De dichter van Bagdad
Met Een dichter in Bagdad schetst journaliste Jo Tatchell niet alleen een mooi beeld van de Yasin-familie, maar ook van de levensomstandigheden tijdens de dictatuur van Zijne Excellentie de President de Leider God Stelde Hem Aan, bij ons bekend onder de naam Saddam Hoessein. Het nieuwjaarsvuurwerk trekt nog sporen in de nacht terwijl ik de laatste bladzijden van De dichter van Bagdad verslind. Iets meer dan een jaar geleden werd Saddam Hoessein veroordeeld tot de dood door ophanging. Na het lezen van de Yasin-familiekroniek wou ik dat ik de strop zelf had omgelegd.
2007 werd voor mij het jaar van de autobiografische roman. Niet dat ik me stortte op het werk van Tom Boonen om alles te weten over de uitgeweken Vlaamse wielergod of dat ik meer wilde vernemen over de optredens van Natalia. Neen, de mensen waarover ik las, werden tot de literatuur veroordeeld door het leed dat ze tijdens hun leven mee moesten maken. In het boek Het land van de groene geesten nam Pascal Khoo Thwe me mee naar zijn thuisland Birma waar hij door de militaire junta opgejaagd werd tot hij uiteindelijk de grens met Thailand kon oversteken om het dictatoriale regime te ontvluchten. Er is nog niet veel veranderd sinds het boek in 2003 verscheen.
In onze woonkamer hangt een luchter met Chinese tekens. Kunstenaar en uitbater van restaurant Monkey King, Philippe NG, maakt deze ooit voor ons. Zijn moeder schreef de woorden. Deze On-Chiu Cheung laat in het boek Een hart van mandarijntjes haar levensverhaal optekenen. Het vertelt over haar vlucht uit Mao’s utopische land naar Vlaanderen waar ze ons leerde genieten van de echte Chinese keuken. Een boek dat ik op een avond vastnam om diezelfde nacht uitgelezen neer te leggen. De luchter heeft sindsdien een andere betekenis gekregen. Op een van de zijden heeft ze 'jat faan vong seun' (als ik de Nederlandse transcriptie goed kan lezen) geschreven: 'één zeil, wind gunstig' of met andere woorden 'alles loopt van een leien dakje'. Ze heeft lang moeten wachten alvorens ze deze woorden kon uitspreken.
 
De rest van de recensie leest u hier
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl