yvesjoris.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
De moeite waard
 
 google  Yves' blog 

 
 
 
   
 
Woensdag – tijddag
 
Tijd
 
Om 7u in Brussel zijn. Het klinkt als het begin van een goedkope thriller. We hebben nog steeds een gewone wekkerradio en niet zo’n hypetoestel dat je laat wakker worden met zacht licht. Neen, gewoon de bekende Guantanamotactiek. Een minuutje Radio 2 is voldoende om je fris en monter uit je bed te lanceren. Even de lokale haan wakker maken, want die lag nog heerlijk te slapen. Na 10 minuten (en enkele blauwe plekken rijker) zie ik me in de spiegel ontwaken: gel op mijn tanden en tandpasta in mijn haar, de vuilbak vol kattenbrokken en de kat aan de deur. De dag openbaart zich te langzaam. Waar is de tijd dat je om dit uur nog alleen op de baan was? Nu word je bijna op de linkerrijstrook gepasseerd door twintigtonners met namen waar steevast een aantal klinkers ontbreken: Gromisziezsckz en Vitsjnisjevckjo. Laat je kind zo maar eens registreren bij de plaatselijke burgerlijke stand.

Tijd, tijd, tijd. Waer bestu blieben, mijn hert enz enz.

Zeit nehmen en tijd maken. In een filosofisch moment moest ik stilstaan bij het verschil in werkwoord. In het nijvere Vlaanderen ligt de nadruk op het maken, tijd is niet iets dat je krijgt, je moet het verdienen. In het Duits daarentegen kan je tijd nemen, een overschot dat voor het grijpen ligt. Alleen de hand uitsteken en daar stroomt het overvloedig je leven binnen.

Tijd heeft Castro uiteindelijk laten inzien dat het moment gekomen is om op pensioen te gaan en zich terug te trekken in de Everglades of elders in Florida. 49 jaar heeft El lidér máximo zijn land in de dieperik mogen trekken. Och ja, anderen zullen het wel een socialistisch paradijs noemen, maar Adam en Eva werden te voet verdreven door de aartsengel. Ik denk ook niet dat ze het zagen zitten om in een binnenband van een Russische truck die nog voor de poorten van Stalingrad gestaan heeft, het paradijs uit te dobberen.

Tijd om eens even op de website van ons aller FRUT, beter bekend als de gazet van Antwerpen, te gaan kijken wat er in de wereld gebeurt. Je zult als Russische schone (net afgestudeerd als neerlandica aan de Berlitzuniversiteit van Tsetserleg) maar eens terechtkomen op deze website. Je droomt ervan een Vlaamse man te vinden die je rustig de vaat laat doen, terwijl hij naar een nieuwe aflevering van Spam zit te kijken nadat je hem gevoed en gelaafd hebt, en dan lees je volgende hoofdpunten:

     Luc is een luie seksmaniak

     Natalia zet een punt achter haar relatie

     Nikki was seksueel héél actief, ze kon er niet genoeg van krijgen.

Geef toe dat je op deze manier een totaal ander beeld krijgt van België. En dan zwijgen we nog van naakte BV’s in een confituurbad, wat op zich niet noodzakelijk een kwalijk tijdverdrijf is.

Tijd. Als je het kan sparen, dan moet er een bank voor bestaan, zal iemand ooit gedacht hebben. Daarom dat we binnenkort een tijdbank krijgen in Vlaanderen. Het is een initiatief om vraag en aanbod in de vrijwilligerswereld een beetje op elkaar in te stemmen. Want we zijn als Vlaming wel allemaal bereid om umsonst de handen uit de mouwen te steken, we moeten het alleen op een zilveren schoteltje aangereikt krijgen.

Tijd was ook een onderdeel van het leven van Jeffrey Cools. Deze kunstenaar had er immers genoeg over om in het Nederlandse Van Abbemuseum een eigen kunstwerk op te hangen. Hopelijk is zijn werk origineler dan zijn acties, want Banksy is de man al een tijdje eerder voorgegaan bij dergelijke stunt.

Tijd … om af te sluiten.

Reacties

babilonia op 20-02-2008 13:22
Vooral het nieuws van de líder máximo viel mijnatuurlijk enorm op. De castristas zijn er heilig van overtuigd dat de staat rijp is voor een nieuwe leider. Allewisselingen van de wachtzullen zonder strubbelingen verlopen. En misschien hebben ze daar gelijk in als Raúl de touwtjes in handen krijgt geduwd. Ook Raúl is nog van de oude garde, van de oorspronkelijke revolucionarios (anti-capitalistay anti-comunista).Maar of het regime naRaúl nog langop de been kan blijven?DeCubanen hebben, om de zaken te simplificeren, driedingen waar ze trots op zijn: ze bieden weerstand aanimperialisme (PlayaGirón/Bahía de los Cochinos als grote voorbeeld), ze hebben met succes de alfabetisering op gang gebracht en hebben de geneeskunde gestimuleerd waardoor Cuba op medisch vlak een behoorlijke reputatie genoot. Toch isgebleken dat deCubanentwee van de drie dingen van hun lijstje kunnen schrappen. Onderwijs is bedroevend slecht geworden en ook de geneeskunde lijdt onder dat gebrek aan onderwijs. Is Cuba nog Cuba zonder Castro?
yves op 20-02-2008 13:44
Neen, dat niet, maar of Cuba slechter af zal zijn zonder Castro ...
voer voor een discussie op andere sites wellicht.
babilonia op 20-02-2008 14:36
Inderdaad, er is een redelijke kans dat de toestand daar slechter wordt. Voorde rijke Amerikanen zal het in ieder geval positief zijn alsze van regime veranderen. Ze zullen misschien weer een echte speeltuin hebben zoals ze dat vroeger (onder Batista e.d.) hadden.
yves op 20-02-2008 14:45
en dan kan Houellebecq zijn intrede nemen in de villa van Papa Ernest.
babilonia op 20-02-2008 16:53
Zullen ze de munten in Cuba ook moeten veranderen:
patriao muerte vervangen door sexo o muerte
 
Volgens mij gaan die Cubanen niet weten wat ze beleven... haha
 
Jawel, dan is Guantánamo niet meer het enige stukje Amerika in Cuba.
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl