yvesjoris.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
De moeite waard
 
 google  Yves' blog 

 
 
 
   
 
Zondag - observatiedag
Vijf kilometer roeien, lopen en steppen in combinatie met een aantal gewichten in de lucht werpen, waren blijkbaar niet voldoende. Mijn energieniveau wilde niet dalen. Ann, die de bui al zag hangen, bond me dan maar op mijn fiets met de opdracht in de stad van A, de Sunday Times te gaan halen.
 
Zondag en zon. Een dodelijk combinatie voor iemand die aan zondagelijkse misantropie lijdt. Van de nood een deugd makend, besloot ik een kleine sociologische studie te maken van de homo ambulandus, een subclassificatie van de homo (non semper) sapiens.
 
In de eerste plaats onderscheidt men de homo ambulandus expansivus. Deze soort opereert meestal in kuddes van dieren met dezelfde leeftijd. Haar voornaamste eigenschap is dat ze in groep volledig blind worden en daardoor luid joelend proberen de meute bij elkaar te houden. Hun territorium wordt niet bepaald door grenzen, maar is er gewoon. Andere wezens (zoals in mijn geval de homo bicicletus) moeten maar zorgen dat ze tussen de kudde door manouvreert, wat meestal door de breedste diertjes op grommende keelklanken onthaald wordt.
 
De tweede soort staat bekend onder de naam homo ambulandus indecivus. Het betreft hier meestal een aantal volwassen diertjes die vergezeld worden door hossende, kruipende, krioelende nazaatjes die zelden gehoor geven aan de opmerkingen van de ouderen. De soort kenmerkt zich door het onvoorspelbaar karakter van haar bewegingen, waardoor 180°-sprongen meer dan eens tot de mogelijkheid behoren. Wie in dergelijke groep terechtkomt, kan als homo bicicletus best de wielen beschermen en uitermate alert zijn. Meermaals bestaat de kans dat je je op het laatste ogenblik tussen een kinderwagen en losgeslagen inhoud moet doorwringen.
 
De derde soort is de homo ambulandus toeristicus.  Deze soort is steeds op haar hoede, want ze weet dat ze zich op vreemd territorium bevindt. Daarom ook dat ze meer dan eens met de neus in de lucht de omgeving tracht op te snuiven. Meestal gemakkelijk te herkennen aan het leidend dier met paraplu in de lucht of aan de vreemde keelklanken. Gewoon negeren, ze zullen meestal dom lachen en je doorlaten. Sommigen trachten je zelfs te fotograferen.
 
Er zijn nog meer classificaties, maar die zijn voor een later moment. Een uurtjes was meer dan voldoende om de boel voor bekeken (en bekeken worden) te houden.
 
Aan de kathedraal pretendeerde een straatartiest Australiër te zijn, want, zoals hij zelf ooit vertelde, aan een hollander geven ze niets. Terrassen overvol. Vechten voor een vierkante meter zon. Palm, jupiler, duvel en leffe in strijd met cava en witte wijn.
 
De Envelopes hebben een nieuw album uit. Here comes the wind is volledig te beluisteren op hun website. Het eerste nummer, Party, kan je hieronder beluisteren. Let even op naar de korte Bonny Tylerpersiflage: total eclipse of the heart wordt totally f*** from the start. Mooie werk dat nog niet voldoende bekend is in onze streken.
 
 

Reacties

babilonia op 17-02-2008 18:20
"de vreemde keelklanken"
 
Onder welke subcategorie van de homo ambulandus toeristicus zullen die met de gutturale klankenvallen? Is dat datsoort kuddesdat ook een uit de kluiten gewassen tentje opzet in Poppel of Ravels of Meer... omdat de belastingen in de natuurlijke habitat hun wel dwingen om uit te wijken?
LTerheide op 17-02-2008 19:28

Zondag, gezegende dag om thuis op het balkon (terras, tuin..) in de zon de Sunday Times (Luxemburger Wort, of het parochieblad voor mijn part!) van verleden week te lezen en, je moet toch beweging hebben, regelmatig naar de koelkast te lopen voor een frisse Orval! Een geroutineerd en licht beneveld misantroop kan zelfs helemaal vergeten dat er zoiets als medeburgers bestaat.

 

yves op 17-02-2008 19:35
ik weet alleen maar dat hun koningin steeds mee moeit heef om de eindletters uit te spreek 
yves op 17-02-2008 19:36
Orval, waar is de tijd dat ik de waarheid zocht bij de geestelijke ordes van deze wereld. 
LTerheide op 17-02-2008 19:54
Het middel helpt zeer goed bij het zoeken naar innerlijke rust. Om de waarheid te vinden moet je het natuurlijk in zeer grote hoeveelheden tot je nemen. Gregoriaanse hoeveelheden, durf ik beweren.
babilonia op 17-02-2008 20:20
'ik weet alleen maar dat hun koningin steeds mee moeit heef om de eindletters uit te spreek'
 
Misschien is H.K.H. ook nog gebaat bij de Orval die meneer Terheide voorschrijft. Komt ze direct een beetje vlotter over en dan rolt die 'r' er vlotjes uit. H.K.H. moet bij privéaangelegenheden een spraakwaterval zijn, dat kan iedere ornitoloog aan de vogelnesten op haar koninklijke kopaflezen. Hips.
 
 
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl