yvesjoris.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
De moeite waard
 
 google  Yves' blog 

 
 
 
   
 
een tijd voor neologismen

Nomofobie is niet de angst voor wetten zoals elke rechtgeaarde classicus zou kunnen vermoeden, maar de samentrekking van NO MO(bile): de angst om niet bereikbaar te zijn. In het kader van de uitbreiding van het neologisme zou ik vandaag het woord carrogantie willen toevoegen aan onze taal van Claus, Claes en Conscience (beter bekend als de CCC van de Vlaamse literatuur).

Carrogantie is het gevoel dat ontstaat wanneer een beschaafd wezen opgesloten wordt in 1.000 kg metaal en plastiek voorzien van wielen en motor. Plots vallen alle mentale remmen weg, draaien ogen wild in hun kassen en groeit een verbeten grijns rond de mondhoeken. De hersenen sturen nog slechts een prikkel door die ervoor zorgt dat zich rond de iris een vizier aftekent dat signalen aan de rechtervoet doorgeeft. De weg is mijn terrein.

Tom Naegels schreef in zijn column dit weekend al over de wiskundige vergelijking van de TGA. Een TGA is een Te Grote Auto, meestal bemand door mensen wier bankrekening groter is dan hun IQ. Ze kopen een wagen die vijfmaal duurder is dan een gewoon exemplaar en daardoor denken ze dat ze slechts 1/5e van hun hoffelijkheid moeten behouden. Of in formulevorm:

Prijs wagen x hoffelijkheid = 1

waarbij onmiddellijk duidelijk wordt dat een dure wagen automatisch moet leiden tot een dalende hoffelijkheid om de constante te bewaren.

Carrogantie leidt in sommige gevallen tot andere neologismen:

Stuurkauwen is het fenomeen dat optreedt wanneer men als TGA-bezitter op de pechstrook geblokkeerd wordt door een trucker die de formule ook kent.

Oostblokkeren (met klemtoon op voorlaatste lettergreep) is het fenomeen waarbij een trucker uit het voormalige Oostblok, met een snelheidsbegrenzer op 90 km/u een vrachtwagen wil voorbijsteken die een begrenzing heeft op 89 km/u, waardoor een inhaalmanoeuvre ontstaat dat 30 minuten duurt.

Gsmduiken. De vlotte beweging waarbij de chauffeur volledig onder de passagierszetel duikt op zoek naar de gsm die tijdens een bruusk remmanoeuvre van diezelfde zetel gevallen is.

Rij-stroke. Samentrekking en Anglicisme dat verwijst naar de verhoogde hartfrequentie die optreedt bij het stuurkauwen, , oostblokkeren en gsmduiken en die kan leiden tot een hartaanval (Engels: stroke)

Deze nieuwe woorden bewijzen dat mobiliteit (of beter gezegd: het gebrek daaraan) onze Nederlandse taal ten goede komt.
 

Reacties

ladyguin op 17-05-2008 14:05
Snif.... ik heb alleen een TKA... en dat ook nog eens gepaard gaand met een kleinere bankrekening t.o.v. mijn IQ :--(
Het is stillekes hier... bent u weer on the move?
warme groets
LG
op 17-05-2008 15:07
Nog niet. De voorbereidingen van de reis nemen wel heel veel tijd in beslag. Op http://magonia.travellerspoint.com kan je trouwens onze eerste stappen volgen. 
ladyguin op 17-05-2008 15:52
Aha.... ik ga efkes kijken...
Suc6 met de voorbereidingen....
Gemarkeerd Blog op 08-08-2008 19:49
Stuurkauwen (klinkt als zuurpruimen) is mijn favoriet.
Mooi lijstje!
 
(en was trouwens ook heerlijke column van Tom Naegels) 
Moniek op 22-08-2008 14:31
Via Librarything eneen aldus gedeeldelightversebundel, belandde ik hier. Wat een vrolijke en mooie blog! Ik ga je opnemen in mijn feedreader en kom hier nog vaak terug.Als ik tenminste bij het oversteken van de digitale landsgrens niet van mijn sokken wordt gereden door zo'n TGA-type.
Moniek op 22-08-2008 22:17
Dank voor je reactie, dan ga ik jullie toch daar bij Magonia volgen! Zag nu ook pas de datum van deze posting:april, das natuurlijk ook al even geleden.
Wie weet of, als jullie over een jaar terug komen, dat er dan ook onderhand eijndelijk eenregering is in jullie landje, of dat hetinmiddels is opgedeeld en aangekleefd bij Frankrijk en Nederland. Tja, als jullie er toch niet meer over kunnen mee beslissen..... dan kan dat zomaar gebeuren. En wie zei het ook alweer: "il n'y a pas de Belges". Was dat niet: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jules_Destr%C3%A9e
Hoedanook: veel plezier in het oosten! Reis niet TE ver, want dan zit je zoin het verre westen.
 
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl